Home » Știință » Să fie grupa de sânge secretul unei alimentaţii sănătoase?

Să fie grupa de sânge secretul unei alimentaţii sănătoase?

Publicat: 30.11.2012
Este posibil ca grupa de sânge să aibă o legătură cu dieta ideală a unei persoane? Un medic american, Peter J. D’Adamo, susţine că răspunsul la această întrebare este, fără dubiu, „da”. El crede că secretul unei diete potrivite este alinierea alimentaţiei personale la grupa sangvină. De aceea, D’Adamo a publicat două cărţi, în 1996 şi în 2007, în care a elaborat diete diferenţiate pentru purtătorii fiecărei grupe de sânge.

Prima carte, „Eat Right For Your Type”, a devenit un best-seller în Statele Unite ale Americii, fiind vândută în mai bine de 11 milioane de exemplare şi utilizată de numeroase celebrităţi precum Demi Moore, Liz Hurley sau Courteney Cox.

Doctorul D’Adamo susţine că grupele de sânge cele mai întâlnite – 0, A, B şi AB – au evoluat de-a lungul timpului, fiind influenţate de condiţiile de mediu în care trăiau oamenii în perioada respectivă. De asemenea, doctorul D’Adamo crede că atât nivelul de aciditate gastrică cât şi enzimele digestive ale unei persoane sunt influenţate de grupa sangvină. De aceea, susţine D’Adamo, dietă potrivită pentru grupa de sânge a fiecăruia ajută la digerarea mai eficientă a hranei.

D’Adamo afirmă că grupa 0 este cea mai veche, apărând în jurul anului 50.000 î.e.n, în perioada în care oamenii duceau un stil de viaţă de vânător-culegător. Următoarea grupă de sânge care a apărut, conform cărţii lui Adamo, este grupa A, aceasta evoluând în perioada 25.000-15.000 î.e.n., după ce omenirea a început să adopte agricultura. Pe măsură ce oamenii au migrat în zone mai reci, unde condiţiile de mediu erau mai dificile, a apărut şi s-a răspândit grupa B, acum aproximativ 10.000 de ani. Cea mai nouă grupă de sânge este AB, aceasta evoluând acum aproximativ 1.200 de ani ca rezultat al amestecului dintre persoanele cu grupa A şi cei cu grupa B.

D’Adamo crede că secretul dietei bazate pe grupa de sânge este reacţia sângelui la lectine – un grup de proteine prezent în anumite alimente. Doctorul afirmă că interacţiunea negativă a acestor lectine cu sângele uman provoacă numeroase afecţiuni. Pentru a evita aceste reacţii, D’Adamo a elaborat o listă de recomandări pentru fiecare grupă de sânge.

Dieta recomandată fiecărei grupe de sânge

Doctorul D’Adamo prezintă în cartea „Eat Right For Your Type” recomandări detaliate pentru fiecare grupă de sânge, oferind sfaturi atât în ceea ce priveşte dieta, cât şi activitatea fizică recomandată.

Grupa 0

Doctorul D’Adamo susţine că aceasta este cea mai veche grupă de sânge, aducând ca dovadă în sprijinul afirmaţiei sale răspândirea grupei 0 în cadrul populaţiilor străvechi (precum amerindienii) sau izolate (precum bascii). Aceste popoare au fost izolate vreme îndelungată de alte populaţii ca ca urmare a poziţiei geografice; D’Adamo susţine că dacă grupele A, B şi 0 ar fi apărut în acelaşi timp, în cadrul populaţiilor izolate ar fi fost prezente toate grupele de sânge.

D’Adamo afirmă că persoanelor cu grupa de sânge 0 le este cel mai bine când au un stil de viaţă similar celui al strămoşilor lor care au trăit acum 30.000 de ani. Astfel, doctorul le recomandă o dietă bogată în proteine şi un stil de viaţă în care predomină activitatea fizică intensă.

De asemenea, doctorul afirmă că persoanele cu această grupă de sânge sunt mai predispuse la anumite afecţiuni, precum ulcerele şi disfuncţii ale tiroidei. Posesorii aceste grupe de sânge au cea mai mare cantitate de acid gastric în stomac, ceea ce facilitează digerarea cărnii. Această trăsătură are şi dezavantaje: studii realizate la jumătatea secolului trecut au arătat că incidenţa ulcerelor era de două ori mai mare în cazul celor cu grupa de sânge 0 decât în rândul purtătorilor celorlalte grupe de sânge. Doctorul D’Adamo recomandă consumul de legume precum broccoli sau spanac pentru a compensa aciditatea din stomac, sugerând totodată evitarea grâului şi consumarea unei cantităţi reduse de carbohidraţi.

De asemenea, pentru că persoanele cu această grupă de sânge tind să aibă un nivel scăzut al iodului în organism, D’Adamo recomandă o dietă bogată în peşte de apă sărată şi în alge. Acestea din urmă conţin iod, ajutând astfel la buna funcţionare a glandei tiroide.

Grupa A

Doctorul D’Adamo crede că factorul cheie ce a stat la baza apariţei acestei grupe a fost lupta pe care strămoşii noştri au dus-o pentru resursele alimentare. După ce au vânat până la epuizare turmele din Africa, aceştia au părăsit continentul ancestral în căutarea altor surse de hrană. Prin adoptarea agriculturii, viaţa lor s-a schimbat radical, iar cu timpul organismul lor s-a adaptat la noua sursă de hrană: carbohidraţii. Nivelul scăzut al acidului din stomac şi numărul mare de enzime dedicate hidrolizării dizaharidelor permit o digerare mai eficientă carbohidraţilor.

Dacă proteinele animale accelerează ritmul metabolismului în cazul persoanelor cu grupa de sânge 0, în cazul oamenilor cu grupa de sânge A efectul este opus, aceştia simţindu-se mai apatici şi mai lipsiţi de energie atunci când consumă carne. Dacă „oamenii de tip 0” folosesc carnea drept combustibil, „oamenii de tip A” o stochează ca grăsime, susţine doctorul D’Adamo.

De aceea, D’Adamo recomandă persoanelor cu grupa de sânge A să menţină, pe cât posibil, un stil de viaţă vegetarian, evitând carnea roşie şi lactatele. Alimentele ideale pentru aceste persoane sunt legumele, cerealele, fasolea, fructele de mare, nucile, seminţele şi uleiurile vegetale.

Grupa B

Această grupă de sânge a apărut în zona munţilor Himalaya, acolo unde se află astăzi India şi Pakistanul. D’Adamo crede că această grupă este o mutaţie care a apărut ca reacţie la schimbările climatice, pe măsură ce oamenii au părăsit savana fierbinte din estul Africii şi s-au adaptat la clima rece tipică platoului himalaian.

În scurt timp, această grupă de sânge a devenit predominantă în triburile care trăiau în stepa asiatică. Atunci când mongolii au început să se răspândească pe continentul asiatic, grupa de sânge B era deja împământenită. Chiar şi astăzi, această grupă de sânge predomină pe continentul asiatic. În Europa, numărul celor cu grupa de sânge B scade pe măsură ce ne îndreptăm spre vest, prezenţa acestei grupe datorându-se migraţiei popoarelor nomadice din Asia.

Doctorul D’Adamo afirmă că persoanele cu grupa de sânge B tind să se adapteze mai uşor la zonele cu altitudini mari şi că, statistic, sunt mai înalţi decât posesorii celorlate grupe sanguine. El susţine totodată că oamenii cu această grupă de sânge tind să producă mai mult cortizol în situaţii de stres. Cu toate acestea, doctorul D’Adamo afirmă că „o persoană cu această grupă de sânge ce duce o viaţă sănătoasă tinde să prezinte mai puţini factori de risc pentru afecţiuni şi să fie mai în formă din punct de vedere fizic şi mental decât posesorii oricărei alte grupe de sânge”.

Printre alimentele contraindicate în cazul acestei grupe de sânge se numără porumbul, grâul, lintea, roşiile, arahidele şi seminţele de susan. Toate acestea, subliniază doctorul, afectează eficienţa procesului metabolic şi duc la oboseală, retenţie a lichidelor şi hipoglicemie. De asemenea, D’Adamo recomandă evitarea cărnii de pui, care conţine o lectină ce creşte riscul de atacuri cerebrale şi afecţiuni autoimune. El propune în schimb consumul de carne de oaie, capră, iepure şi chiar vânat. De asemenea, doctorul recomandă consumul de legume verzi, ouă şi lactate cu conţinut scăzut de grăsime.

Grupa AB

AB este cea mai rară grupă sanguină, caracterizând mai puţin de 10% din populaţia planetei. D’Adamo afirmă că această grupă a apărut acum 10-12 secole, ca rezultat al amestecului grupelor A şi B, fiind singura grupă care nu a apărut în urma presiunilor de mediu. Persoanele care au această grupă de sânge prezintă trăsături moştenite de la cele două grupe din care provine aceasta.

„Persoanele cu grupa de sânge AB au puţin acid gastric, la fel ca cei din grupa A, dar sunt adaptate la consumul de carne, la fel ca persoanele cu grupa B. Pentru că nu au suficient acid gastric pentru a metaboliza carnea în mod eficient, aceasta este stocată sub formă de grăsime”, spune D’Adamo. „Ar trebui totodată să evitaţi cărnurile maturate şi afumate, căci acestea pot declanşa cancer la stomac la persoanele care dispun de puţin acid gastric”, a mai explicat doctorul. De asemenea, alimentele care provoacă hipoglicemie persoanelor cu grupa de sânge B au un efect similar în rândul celor cu grupa sanguină AB.

În schimb, peştii de apă sărată reprezintă o sursă excelentă de proteine pentru persoanele cu grupa de sânge AB. Doctorul D’Adamo recomandă mese mai mici şi mai frecvente posesorilor acestei grupe de sânge pentru a contracara problemele digestive provocate de cantitatea redusă de acid gastric şi de enzime. „Stomacul desfăşoară procesul digestiv printr-o combinaţie de sucuri gastrice şi contracţii musculare. În cazul în care aveţi un nivel scăzut al acestor secreţii digestive, alimentele vor rămâne în stomac pentru o perioadă mai îndelungată”, afirmă doctorul. De aceea, specialistul recomandă evitarea combinării proteinelor şi carbohidraţilor în timpul aceleiaşi mese, pentru a digera hrana mai rapid.

Această grupă are şi avantaje: de exemplu, persoanele cu grupa AB sunt cel mai puţin predispuse la alergii.

Care este situaţia în România?

În România, doar 16% din populaţie are grupa sangvină B. Cea mai răspândită grupă este A (43%), urmată de grupa 0 (33%), cea mai rară fiind grupa AB (8%).

Faptul că grupa B are origini asiatice a fost folosit în scopuri politice în perioada interbelică, atunci când eugenismul era în floare. Într-un interviu acordat jurnalistei Laura Ştefănuţ, profesorul Marius Turda de la universitatea britanică Oxford Brookes, specialist în biopolitică, a detaliat modul în care politicile eugenice erau aplicate în România anilor 1920-1930:

În România interbelică acest tip de argument s-a folosit mai ales pe comunităţile maghiare din secuime pentru a demonstra că secuii sunt de fapt români maghiarizaţi, sau pe comunităţile “ţigăneşti” pentru a demonstra originea lor asiatică şi astfel „neromânească”.

Mai exact, grupele de sânge ale românilor erau împărţite între A şi B. Românii din zonele de munte aveau mai mult grupa de sânge A (aşa-zis „europeană”) şi mai puţin grupa de sânge B („asiatică”). În zona de câmpie era invers. Explicaţia oferită era că cei din zonele de câmpie s-au amestecat mai mult cu alte „rase” şi grupuri etnice de origine asiatică, precum turcii şi tătarii în Dobrogea sau ungurii în câmpia Transilvaniei.

Ce spun criticii

Deşi cărţile doctorului D’Adamo s-au vândut în milioane de exemplare, ele nu s-au bucurat de acelaşi succes în rândul nutriţioniştilor şi al altor experţi. Mulţi specialişti afirmă că majoritatea recomandărilor doctorului D’Adamo nu sunt susţinute de dovezi ştiinţifice. Cu toate acestea, alţii admit că dieta recomandată de D’Adamo este una sănătoasă, deoarece încurajează eliminarea alimentelor procesate şi nesănătoase.

Cercetătorii recunosc că mai multe studii sugerează existenţa unei legături între anumite grupe de sânge şi afecţiuni, însă consideră că aceste legături nu pot conduce la o concluzie. „Deşi par să existe anumite legături între grupe de sânge şi boli, rămâne discutabil dacă aceste asocieri statistice înseamnă ceva”, afirmă George Garrarty, director ştiinţific al departamentului de servicii sanguine din cadrul Crucii Roşii din SUA. „Într-adevăr, anumite grupe prezintă corelaţii statistice – dar nu neapărat cauzale – neaşteptate. De exemplu, oamenii cu grupa de sânge A au un risc mai mare de cancer pancreatic. Nu ştim însă de ce există aceste corelaţii”, afirmă Mark Yazer, profesor de patologie la Universitatea Pittsburgh, într-un interviu acordat Centrului de Sânge din cadrul Şcolii de Medicină Stanford.

În ciuda faptului că majoritatea cercetătorilor care au opinat pe tema acestei diete au afirmat că nu are o bază ştiinţifică, numeroşi pacienţi au declarat

„Motivul pentru care atâţia oameni au avut rezultate foarte bune urmând dieta D’Adamo este acela că au mâncat sănătos, nu că au consumat vreun aliment anume destinat grupei lor de sânge”, argumentează Judy Sullivan, un specialist în grupe de sânge din cadrul companiei Blood Systems Inc. „Cât timp încurajează oamenii să mănânce cu moderaţie, în principiu este un lucru bun. Totuşi, orice recomandare extremă ce îi face pe oameni să elimine alimente sănătoase din dietă trebuie privită cu precauţie”, a declarat Mark Yazer. 

Indiferent cum vi se par ideile doctorului D’Adamo, secretul dietei ideale pare să fie tot cumpătarea.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Verile din Siberia arctică au fost cu până la 10°C mai calde decât astăzi în timpul ultimei interglaciațiuni
Verile din Siberia arctică au fost cu până la 10°C mai calde decât astăzi în timpul ultimei interglaciațiuni
Solzii de crocodil sunt surprinzător de puternici, arată un studiu
Solzii de crocodil sunt surprinzător de puternici, arată un studiu
Singura relatare „de la fața locului” dezvăluia data exactă în care orașul Pompeii a fost distrus
Singura relatare „de la fața locului” dezvăluia data exactă în care orașul Pompeii a fost distrus
Gladys May Aylward, misionara britanică din China. A salvat 100 de orfani în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial
Gladys May Aylward, misionara britanică din China. A salvat 100 de orfani în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial
Khalifa bin Zayed Al-Nahyan, al doilea președinte al Emiratelor Arabe Unite și conducătorul orașului Abu Dhabi
Khalifa bin Zayed Al-Nahyan, al doilea președinte al Emiratelor Arabe Unite și conducătorul orașului Abu Dhabi
De ce uneori zăpada pare albastră?
De ce uneori zăpada pare albastră?
Arheologii chinezi au dezgropat o armură excepțională din 6.000 de solzi. Cui a aparținut?
Arheologii chinezi au dezgropat o armură excepțională din 6.000 de solzi. Cui a aparținut?
O gaură neagră masivă din Universul timpuriu, surprinsă în timp ce trage „un pui de somn”
O gaură neagră masivă din Universul timpuriu, surprinsă în timp ce trage „un pui de somn”
Hackerii nord-coreeni, responsabili pentru 61% dintre furturile de criptomonede din 2024
Hackerii nord-coreeni, responsabili pentru 61% dintre furturile de criptomonede din 2024
O tonă de petarde, găsită de polițiști în locuința unui bucureștean
O tonă de petarde, găsită de polițiști în locuința unui bucureștean
ChatGPT, disponibil și pe WhatsApp. Ce trebuie să știe utilizatorii?
ChatGPT, disponibil și pe WhatsApp. Ce trebuie să știe utilizatorii?
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
SpaceX va lansa pentru a șaptea oară racheta Starship
SpaceX va lansa pentru a șaptea oară racheta Starship
Ucrainenii nu au „puterea” de a recupera zonele ocupate de Rusia, a recunoscut Zelenski
Ucrainenii nu au „puterea” de a recupera zonele ocupate de Rusia, a recunoscut Zelenski
Ambiții mari! Agenția spațială chineză vrea să fie prima care aduce mostre de pe Marte
Ambiții mari! Agenția spațială chineză vrea să fie prima care aduce mostre de pe Marte
Câți dintre români au de gând să viziteze un târg de Crăciun din țară?
Câți dintre români au de gând să viziteze un târg de Crăciun din țară?
Telescopul Webb a găsit o populație neobișnuit de mare de asteroizi între Jupiter și Marte
Telescopul Webb a găsit o populație neobișnuit de mare de asteroizi între Jupiter și Marte
Ce a dezvăluit o investigație metalurgică despre Discul ceresc de la Nebra?
Ce a dezvăluit o investigație metalurgică despre Discul ceresc de la Nebra?